maandag 4 juni 2012

Dag 171 - Bezoek aan Terezín (Theresienstadt) Concentratiekamp

We zijn vandaag naar Terezín geweest (Theresienstadt), dit is een concentratiekamp hier in de buurt van Praag.

Het was dubbel voor mij, 6 jaar geleden zijn we tijdens en na het IMM in Polen naar Auswitz/Birkenau geweest en dat was een hele heftige ervaring.
Je krijgt toch dat je dit met elkaar vergelijkt, toen hadden we een geweldige jonge dame die ons een uitgebreide rondleiding gaf, nu zaten er oude dametjes die niet echt welwillend waren in welke vorm dan ook.

Ik ben normaal dus echt niet van de begeleide tours afdeling maar bij zo'n bezoek is dit toch wel erg aangenaam om wat meer achtergrond informatie te krijgen.
Gelukkig had ik me gisteren er al wat in verdiept, want geschiedenis is nooit mijn sterkste kant geweest. Ik ben op dat gebied echt blond.

Het plaatsje Terezín is eigenlijk een fortificatie (mmm hoop dat ik dat goed heb gespeld ;)), maar is dus tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt als getto/doorvoerkamp en concentratiekamp.

Maar okay ik heb toch echt wel een paar keer flink moeten slikken, maar toen ik door de zaal liep met allemaal kindertekeningen en namen tsja toen hield ik het niet meer droog. Het was heel heftig.

De collage die ik voor jullie heb proberen samen te stellen bestaat uit:
Linksboven een collage tsja die eigenlijk genoeg zegt...
Rechtsboven een gedeelte over de kinderen in het concentratiekamp met tekeningen.
Links beneden gaat de collage over de as die opgeslagen was en daarna is uitgestrooit, nou ja zeg maar gegooid. Ze hielden de mensen in de overtuiging dat iedereen op een later tijdstip een geschikte begrafenis zou krijgen.
Rechtsonder gaat de collage over vrijheid, met de engel van vrijheid die ik net op mijn andere blog www.anangeleachday.blogspot.com heb gedeeld (ik ben vandaag geen enkele engel tegengekomen en vond dit in het kader van ons bezoek vandaag wel een geschikte engel).

Als je wat meer wilt weten over dit concentratiekamp/getto/ doorvoerkamp Terezín/ Theresienstadt google er dan eens op.


Warme creatieve groetjes van Susan

3 opmerkingen:

 1. ow.... ik krijg hier ook kippenvel van. Bah vreselijk allemaal. Ik zou het ook niet droog houden.
  Wat engeltjes erbij is idd wel een mooie gedachte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zo iets is ook wel heel heftig, maar voor mij toch ook goed om weer bij stil te staan. Respect dat is toch het allerbelangrijkste naast Liefde.
   Ik weet dat het niet makkelijk is om voor iedereen liefde te voelen, maar het is wel belangrijk om respect te hebben voor een ander zijn leven, keuzes. Iedereen heeft zijn weg in dit leven te gaan, we hebben allemaal onze lessen nodig. De een krijgt zwaardere lessen op zijn pad als een ander.

   Ik probeer op zo'n momenten te denken dat ze hierboven zijn en gelukkig zijn en ons als engeltjes helpen. Ik voel me in ieder geval gedragen.

   Mmm dit stukje hoort eigenlijk eerder bij An Angel Each Day thuis, mijn wijze van commentaar. But that's me :). Knuff!
   De vogeltjes fluiten hier in Praag, ik ga weer proberen te slapen.

   Verwijderen
 2. Dankjewel Sil voor je berichtje. Ja het is best heel heftig, maar vond Auswitz echt heel heftig. Maar ook hier heb ik toch mijn momenten gehad dat ik het zwaar had. Knuf van Susan

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...