woensdag 14 november 2012

Dag 335 - Koken voor een leger ;)

Vandaag lijkt het wel dat ik aan het koken ben voor een leger. 9 varkenslappen in stukjes gesneden. 5 uien grof gesneden, een bijna volle pot stroop, een half pak donkere basterdsuiker, azijn, laurierbladen, kruidnagels en water oh en bijna vergeten...al een half pak peperkoek én dat alles tezamen wordt dan zuurvlees, oftewel zoervleis.

Zoals de meesten die mijn blog volgen wel weten kom ik uit ZuidLimburg, uit Maastricht. Ik ben een rasechte Maastrichtse, Mestreechse... Ik woon sinds een jaar of zes in Heerlen (jaaa het is mogelijk dat een Maastrichtse naar het Heerlense verhuist...reden; echte liefde! En een beroerte waar alles zoveel betrekkelijker wordt ;)).

Maar okay terug naar mijn Mestreechs Zoervleis recept. Nou ja recept...ik volg met een heel klein beetje het recept dat ik in de jaren tachtig heb opgeschreven in mijn schrift (nog van school over) naar aanleiding van de zuurvlees die mijn destijdse schoonmoeder me gegeven heeft. Zij maakte hem altijd met bruine basterdsuiker, mijn moeder met stroop en ik maak hem sinds een aantal jaren met basterdsuiker én stroop én peperkoek.

Ik had al tig jaren geen zuurvlees meer gemaakt als alleenstaande moeder. Ik ben zo'n 8-9 jaar alleenstaande moeder geweest, niks zieligs aan by the way en heb heus wel wat mannen versleten in die tijd hoor :p hihi maar echte relaties nee niet echt...maar okay ik ben weer af aan het dwalen ;).
Ik maak sinds enkele jaren weer zuurvlees en ben toen eens gaan googlen op recepten, omdat ik ook wel eens hoorde dat ze peperkoek...ontbijtkoek erin gebruikten.
Ik gebruik het vooral om te binden en natuurlijk zal het wel ook wat aan de smaak toevoegen.

Een kant en klaar recept kan ik jullie niet geven, want ik gooi er meestal maar wat in. Dat 1/4 of 1/3 pakje bakboter wat in het oude recept staat gebruik ik allang niet meer, megaveel is dat...
Vandaag dus anderhalve kilo aan vlees erin gedaan, ik was speciaal naar de AH gefietst voor runderlappen, maar dat was er niet...dus maar hamlappen gekocht...je kunt ook van die kant en klare stukjes poulet kopen...maar wij hebben het niet breed en stukjes snijden kan ik ook wel zelf.
Begonnen met een grote braadpan, daarna toch maar overgegaan op de mega grote wok :).
Die hoeveelheid azijn en water, oh daar doe ik ook maar wat van in op de gok...vandaag begonnen met twee flinke eetlepels stroop en uiteindelijk na meer toevoeging van water en azijn de rest van de pot appelstroop erin gedaan. Ik doe dat tegenwoordig meteen samen met het vocht zodat het allemaal lekker kan intrekken, net zoals de bruine basterdsuiker. Ik hou van zoet en tsja Mestreechs Zoervleis ís zoet...ik heb eigenlijk nog nooit hachee gehad realiseer ik me nu...het staat wel geschreven bovenaan in mijn oude receptenschrift maar Zuurvlees is toch wel anders als Hachee (las ik ergens ;)).

Lieverds dit is mijn creatieve bijdrage voor vandaag.


Warme creatieve groetjes van Susan die nu nog twee uur moet wachten totdat ze het zuurvlees kan eten omdat we gaan eten bij mijn stiefdochter thuis, ze is pas ontslagen uit het ziekenhuis (geopereerd aan een blinde darm ontsteking) en paps (manlief) heeftaangeboden om op bezoek te komen met eten (zuurvlees) zodat ze zelf niet hoeft te koken en haar vriend is dan pas thuis, dus ik moet nog even geduld hebben...friet gaan we niet zelf maken, maar even naar de frituur ;).

En waarom zoveel...ik sta normaal uiterlijk 20 minuten in de keuken en dan moet het klaar zijn...maar als ik dan toch eens zo uitgebreid kook, dan wil ik wel genoeg hebben zodat ik het kan bewaren in de diepvries en als ik eens geen zin heb om te koken...het uit de diepvries tevoorschijn kan toveren ;).

Grr ik krijg niet alle foto's op de juiste volgorde, maar ik neem aan dat jullie je er wel wat bij bedenken kunnen :). Groetjess!

13 opmerkingen:

 1. mmmh , ziet er lekker uit , hier vandaag ook frietjes van de frituur , groetjes uit Turnhout
  Annemie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er gaat niks boven Limburgs zoervleisch zeggen ze.... Wat goed dat je gelijk een hele grote pan maakt, dat moet ik ook eens vaker doen, zo handig voor door de week als je weinig tijd hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh de nostalgie komt meteen naar boven drijven ,mijn vader was een Limburger (kerkrade) en ik weet nog goed dat mijn oma het altijd maakte ,daar logeerden we in de grote vakantie vaak wel 6 weken,al ben ik zelf vegetariër al jaren kan ik me de geur meteen herinneren en weet dat ik het lekker vond ,wat leuk om dit te lezen eet lekker Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hihihihihi, die foto's van jou moet ik altijd om lachen....de volgorde net zoals je zelf al schrijft.
  klinkt goed.....nu ben ik niet zo'n vlezerd...ja een gehaktbal heb ik het liefst, maar mijn man zou ik dolletjes op zijn, dusse ik bewaar deze, heb weleens zoiets gemaakt, maar dan toch anders ☺
  geniet maar lekker bij je s. dochter vind het altijd zo'n nare naam en ik hoop dat ze een beetje fit is

  lieve groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit heb ik nog nooit gegeten, ik eet (in de winter) wel vaak suddertjesvlees op allerlei manieren. Maar jouw recept ga ik ook eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig jij!!!
  Leuk ook de gehusselde foro,s hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hihi zuurvlees & afdwalingen! Klinkt als een leuke titel voor een boek ofzo ;)
  Ik ben niet zo'n keukenprinses, dus ga me er niet aan wagen hoor, stel je voor dat zo'n hele pan mislukt!?
  Enne ik zag dat je nog maar 30 dagen te gaan hebt en dan ben je het jaar rond! Wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh zoervleis.... That takes me back... Toch een keukenprinses! Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh heerlijk, dat ga ik binnenkort ook weer eens maken alleen blijft de lucht altijd een paar dagen bij mij in huis hangen, dat vind ik wat minder fijn. Maar ja, als je wat lekkers wil eten moet je dat er voor over hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mmm dat ziet er lekker uit! Ik heb hem op Pinterest gezet :-) dan kan ik het recept niet vergeten namelijk! haha zo handig een digitale uitbreiding van mijn eigen hersenopslag :-) Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Thanks voor jullie reacties lieverds. Ben een beetje druk geweest om persoonlijk te reageren. Ga nu genieten van mijn mannentje. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O jee dat ziet er lekker uit.En ik heb als ik foto's wil plaatsen ook altijd ruzie om ze geplaatst te krijgen dus dat is heel herkenbaar voor mij. Ik ga dit recept zeker een keer uit proberen lijkt me rg lekker. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...