dinsdag 23 juni 2015

Ons bezoek aan Sachsenhausen


Zo lieverds daar ben ik weer. We hadden gisterenavond en vanmorgen geen internet, maar nu wel weer :). Vandaag regende het de hele dag en we besloten vanmorgen na lekker uitgeslapen te hebben om de auto te nemen en naar het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen te gaan. 


Deze blogpost wordt geen vrolijke, geen Tante Betsy jurkjes show
(Ik heb er natuurlijk wel eentje aan onder mijn Laura Ashley regenjas), geen happy faces...maar gepast respect. Het was indrukwekkend, minder heavy als Auschwitz en Birkenau welke we in 2006 bezochten. 
Maar toch het besef hoe groot zo'n kamp was en hoeveel mensen er hun leven gelaten hebben, grofweg vermoord en uitgehongerd zijn, medische proeven op hun gedaan zijn...heftig!We hebben er toch zo'n vier tot vijf uur overheen gelopen en zelfs nog niet alles gezien. Het is een heel groot terrein en je loopt daar toch met gepast respect over, en probeert je voor te stellen wat daar allemaal gaande is geweest. Daar kun je je nauwelijks wat bij voorstellen, dat wil je je eigenlijk ook niet echt voorstellen...

Toen we zaterdag in de vroege avond samen met Claudia onze airbnb host Porta Westfalica bezochten, hadden we het er ook nog over. Dit is namelijk een gedenkteken voor de laatste keizer en hij staat daar dus met zijn arm opgeheven in een Heil groet.
Het lijkt me toch moeilijk om als land zo'n zware geschiedenis achter de rug te hebben. Het is natuurlijk niet iets om trots op te zijn om als land bekend te staan om de massa moorden die tijdens de tweede wereldoorlog hebben plaats gevonden. Gelukkig voelen we dat al lang niet meer naar Duitsers, wij leven gebroederlijk met onze naaste buren samen. 
Wij komen zelf wekelijks in Duitsland, gaan lekker uiteten in een Imbisstube en hebben goede contacten met de Duitsers die daar komen. 

Deze foto collage is van ons bezoek aan Porta Westfalica afgelopen zaterdag. 

Warme groetjes van Susan die morgen ook verslag doet van maandag...als we in ieder geval wifi hebben ;). 

Yess we hebben nog wifi en ik heb net op mijn engelenblog een verslag gedaan...krijg je een bigger smile van ;). http://anangeleachday.blogspot.de/2015/06/engelen-in-berlijn.html

13 opmerkingen:

 1. Ik ben wel in Auschwitz geweest en begrijp goed dat je onder de indruk was. Dat ben ik nu ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat was het ook. Ik heb verder maar geen info bij alle beelden, foto's gegeven. Ze zeggen al genoeg op zich en zo krijg je toch een goede indruk over zo'n voormalig concentratie kamp.
   Knuff!

   Verwijderen
 2. Oh ja even nog een toevoeging. We liepen dus met een soort 'gids' om onze nek, voor €3 kun je die huren en krijg je toch allerlei informatie in het Nederlands, alsook een folder in het Nederlands (je moet er wel een identiteits bewijs voor achterlaten als borg). Veel van die informatie is ook te lezen in het Engels en Duits in de tentoonstellingen op de borden, maar je kunt ook vaak nog extra informatie horen van overlevenden. Indrukwekkend!
  In Auschwitz hadden we een groepsrondleiding, dat kostte daar erg weinig. Zowiezo is de entree van de concentratie kampen gratis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En we zullen duimen dat je wifi blijft hebben - dan kunnen wij lekker meevolgen met je reis ! Mooi verslagje !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja we hebben nog wifi :D. Hierbij een engelen verslag ;). http://anangeleachday.blogspot.de/2015/06/engelen-in-berlijn.html
   Knuff!

   Verwijderen
 4. Wat fijn dat we al tijdens jou reis mee kunnen genieten! Heftig om daar te zijn lijkt me maar ook indrukwekkend en interessant. (Nou dacht ik bij de eerste foto nog, wat een gezellig huis! Toen had ik nog niets gelezen...) Heel veel plezier nog en ik hoop dat we nog een beetje mee kunnen genieten. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik dacht laat ik maar een 'leuke' afbeelding als eerste foto nemen...het lijkt dan een hele leuke blogpost te worden...
   Ik kan alleen vandaag nog een blogpost delen want dit is onze laatste dag in Berlijn. Vanaf morgen gaan we kamperen (Mini meeting) en staan we op een groot open terrein zonder wifi. Knuff!

   Verwijderen
 5. Ik kan er niet zo goed tegen. Ben ooit op school eens naar een tentoonstelling geweest over de oorlog. De foto's die ze toen lieten zien staan nog in mijn geheugen gegrift. vreselijk!!!
  Nu was ik vorig jaar op curacao en werden we geconfronteerd met ons slavenhandel verleden, nou dat was ook niet zo mooi,, dus laten we van de duitsers maar niks zeggen... Ik heb trouwens allemaal familie in duitsland.

  Lieve groetjes, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lieverd het is toch best heftig allemaal die beelden en die verhalen. Auschwitz en Birkenau zijn echt nog heftiger en confronterender.
   Ennuh ik heb ook Duitse familie, nou ja ik kom van twee Duitse grootouders. Oma aan vaders kant en opa aan moeders kant. Beiden mijn lievelings opa en oma :). Mijn opa heeft zelfs nog voor de Engelsen gewerkt na de oorlog, hij was goed in talen en wat ik begreep van mijn moeder heeft hij geholpen bij de verhoren. Oma aan vaders kant was echt een gemütliche oma, ik kon het heel goed met haar vinden. Als klein kind nooit geweten hoor dat ze van Duitse afkomst waren.
   Ja inderdaad wij hebben dan weer een slavenverleden... Knuff!

   Verwijderen
 6. Heftig hoor, vrienden van mij hebben ook al kampen bezocht en mijn man voor zijn werk. Ik weet niet of ik ertegen kan. Op de lagere school en het voortgezet was ik erg geïnteresseerd maar dat is naar mate ik ouder werd veranderd. Het grijpt me erg aan en ik kan niet zo goed tegen al die beelden. Wie weet ooit met onze kinderen want zij zijn ook erg geïnteresseerd in de oorlog. En ik vind dat we nooit mogen vergeten.
  Lieve, lieve groetjes en knuffels Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat indrukwekkend om op de plek van een voormalig concentratiekamp te zijn, lijkt me. Ik weet niet of ik het zou kunnen. Veel plezier nog in Deutschland!! Xx

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...